Session Chair Onboarding

for the 75th ACA Annual Meeting in Lombard, IL July 18 - 22, 2025



November 12 & 15, 2024



Thank You

Thank you for volunteering to be a session chair! We appreciate the time & effort you devote to the ACA.



The annual meeting would not be possible without your dedication and support.



Session Chair Responsibilities

https://acas.memberclicks.net/session-chair-information

- 1) Write a session description
- 2) Invite speakers
- 3) Solicit session sponsorship
- 4) Monitor abstract submissions
- 5) Organize the session
- 6) Shepherd speakers
- 7) Chair the session
 - You must attend in-person
 - You must be a member of the ACA
- 8) Write a session summary for ACA Reflexions



1: Write a Session Description

- Finalize the title for your session
- Write a brief paragraph (1-6 sentences) describing the scope of topics for the session
 - Link to Sample Session Descriptions
 - Authors will use this to decide which session to submit their abstract to; be informative but concise
- Due by Friday Dec 6, 2024
 - <u>Link to Submit</u> your Title & Session Description to HQ
 - You will need to log in to the ACA website
 - Only ACA members can log in, so if you are not currently an ACA member, you will need to join. You will need to join as part of the meeting registration anyway (the non-member registration fee includes the membership fee), so you might as well join now



2: Invite Speakers

- 6 or 7 speakers are needed to fill a half-day session
 - 5 speakers minimum, 8 speakers maximum
- ~40% of talks should come from contributed abstracts
- For most half-day sessions, this means you should plan for
 - 3 to 4 talks by invited speakers (announce them!)
 - When they agree, send that information to HQ to help advertise the meeting
 - 2 to 3 talks from other contributed abstracts
 - Certain sessions will take ALL talks from contributed abstracts, such as the General Interest, Cool Structures, & Hot Structures session(s)

Recommended Timeline:

- Make a list of 4-6 potential speakers now (Nov)
- Contact top 3 speakers (Nov)
- Contact additional speakers as necessary (Dec)
- Secure 3 to 4 invited speakers by Jan



2: Invite Speakers

Speaker invitation policies:

- Speakers must attend the meeting in-person
- Speakers must be ACA members (or must join this year)
- Speakers can only submit one abstract
 1 registration = 1 abstract
 - Exception: A 2nd abstract may be submitted to an educational session. Seek permission from the Meeting Committee before submitting
- All speakers must BOTH register AND submit an abstract
 - The ACA does NOT issue complimentary registrations, either to chairs or invited speakers
 - If you wish to offer a subsidy to any speakers, you must solicit sponsorship for your session. *You cannot subsidize your own fees
- Strive for a diverse range of speakers



3: Solicit Session Sponsorship

- Link to How to Raise Sponsorship Funds
 - Ask early! Begin now (Nov/Dec)
 - Target appropriate sponsors
 - Identify the correct person to contact
 - Write a persuasive letter on official letterhead
 - Include an appropriate amount of information
 - Follow-up with a telephone call within 1-2 weeks
 - Once a sponsor commits, ensure funds are transferred
 - Write a thank-you letter





4: Monitor Abstract Submissions

- Ensure your invited speakers submit their abstract (Jan/Feb) <u>Link to Oxford Abstracts</u>
- Monitor the # of abstracts submitted to your session
- If there are not at least 5 abstracts submitted to your session by the end of February, recruit more speakers

 NOT yourself!



Abstract submission closes
 March 31, 2025



5: Organize the Session

Session timing options

• Morning Sessions:

5 Talks		6 Talks		7 Talks		7 Talks		8 Talks	
Slot	Talk Time								
8:30 - 9:00	30min	8:30 - 9:00	30 min	8:30 - 8:55	25 min	8:30 - 8:50	20 min	8:30 - 8:48	18 min
9:00 - 9:30	30min	9:00 - 9:30	30 min	8:55 - 9:15	20 min	8:50 - 9:10	20 min	8:48 - 9:06	18 min
9:30 - 10:00	30min	9:30 - 10:00	30 min	9:15 - 9:35	20 min	9:10 - 9:30	20 min	9:06 - 9:24	18 min
10:00 - 10:30	COFFEE	10:00 - 10:30	COFFEE	9:35 - 10:00	25 min	9:30 - 10:00	30 min	9:24 - 9:42	18 min
10:30 - 11:00	30 min	10:30 - 10:50	20 min	10:00 - 10:30	COFFEE	10:00 - 10:30	COFFEE	9:42 - 10:00	18 min
11:00 - 11:30	30 min	10:50 - 11:10	20 min	10:30 - 10:50	20 min	10:30 - 10:50	20 min	10:00 - 10:30	COFFEE
		11:10 - 11:30	20 min	10:50 - 11:10	20 min	10:50 - 11:10	20 min	10:30 - 10:48	18 min
				11:10 - 11:30	20 min	11:10 - 11:30	20 min	10:48 - 11:06	18 min
								11:06 - 11:24	18 min

• Afternoon Sessions:

5 Talks		6 Talks		7 Talks		7 Talks		8 Talks	
Slot	Talk Time								
2:00 - 2:30	30min	2:00 - 2:20	20 min						
2:30 - 3:00	30min	2:20 - 2:40	20 min						
3:00 - 3:30	COFFEE	2:40 - 3:00	20 min						
3:30 - 4:00	30 min	3:00 - 3:30	COFFEE						
4:00 - 4:30	30 min	3:30 - 4:00	30 min	3:30 - 3:55	25 min	3:30 - 3:50	20 min	3:30 - 3:48	18 min
4:30 - 5:00	30 min	4:00 - 4:30	30 min	3:55 - 4:15	20 min	3:50 - 4:10	20 min	3:48 - 4:06	18 min
		4:30 - 5:00	30 min	4:15 - 4:35	20 min	4:10 - 4:30	20 min	4:06 - 4:24	18 min
				4:35 - 5:00	25 min	4:30 - 5:00	30 min	4:24 - 4:42	18 min
								4:42 - 5:00	18 min

6: Shepherd Speakers



- Ensure all talks will have at least
 1 author in-person at the meeting to present
- Ensure all speakers are registered
- Ensure all speakers secure accommodations
- Answer speaker's questions between May July
 - Forward any questions you can't answer to the Meeting Committee
- Check in with speakers just before the conference
 - Email them 1-2 weeks before the conference to answer last minute questions & ensure arrangements are final



7: Chair the Session

- Arrive 15 min before your sessions starts
- Project a slide with sponsor logos
- Help speakers load their talks
 - All talks should be loaded onto the provided ACA laptop before the session starts
- Begin the session
 - Introduce yourself, the session, & the sponsors
 - Ask the audience to take a seat & silence phones
- Introduce each speaker
 - Ask beforehand how to pronounce names
- Keep speakers on time
 - Give speakers warnings
- Facilitate questions after each talk
 - Solicit questions from the audience. Have individuals identify themselves
 - Prepare a list of questions for each speaker in case the audience has none
 - Cut questions off in time for the next talk
- Remember to take a group photo
 - With all session chairs and speakers





8: Write a Session Summary

- Session chairs should submit a session summary and any photos to the RefleXions editor within thirty (30) days of the conclusion of the conference for inclusion in the Fall issue.
- Examples of past session summaries can be found in the fall issue of archived issues of RefleXions.





Timeline

- Nov/Dec ☐ Finalize session description, solicit sponsorship, secure invited speakers
 - Session description due Friday Dec 6
- Jan □ Registration & abstract portal opens
 - Ensure your invited speakers submit their abstracts
- Feb □ Spring On-Boarding session (Feb 4 & 7)
 - Ensure at least 5 abstracts have been submitted to your session. Recruit more as needed
- March □ Abstract submission deadline March 31, 2025
- April □ Sessions to be organized by April 21, 2025
 - Link to Oxford Abstracts
 - SIG chairs review and select Etter Award Winners by April 11
 - All Etter Award Winners should give an oral presentation
 - All sessions submit their speaker order by April 21, 2025
 - Oral authors notified by HQ via email of the date/time/session of their talk on or after April 29
 - Poster abstract submission deadline April 30, 2025 (to be considered for a poster prize)
- May □ Poster sessions organized
 - Poster authors notified on or after May 9
 - Submit speaker reimbursement requests to the Meeting Committee

Early registration ends May 31, 2024

- July □ Annual Meeting begins July 18
 - Submit photos and a summary of the session to Reflexions at the conclusion of the meeting



Communication

- Email
 - The predominate method of communication from ACA HQ is email
 - Please <u>safelist</u> the ACA to ensure timely delivery of emails, notices, deadlines
- ACA Session Chair Forum
 - Accessible from the <u>ACA Session Chair Resources</u> page
 Great way to for session chairs to communicate about swapping abstracts during April
- Slack
 - The Meeting Committee also utilizes Slack: https://aca-backstage.slack.com/
 - Contact Samantha Powell (samantha.powell@pnnl.gov) if you need an invite to the workspace
- Website: https://acas.memberclicks.net/session-chair-information
- Meeting Committee Members:



Anna Gardberg anna.s.gardberg@gmail.com

Will be replaced in Jan 2025 (21–24)



Samantha Powell
samantha.powell@pnnl.gov

(22-25)



Stacey Smith

stacey.smith@byu.edu (23-26)



Sarah Bowman

sbowman@hwi.buffalo.edu

(24-27)



Link to Session Chair Worksheet

https://acas.memberclicks.net/session-chair-information

